klankconcert, yoga, yogavakantie, yogavakantieweek, meditatie, klankschalen, didgeridoo, yogavakantie, yogaweek, yogales, yogacursus, meditatieles, meditatiecursus, asana,

Innertune

home | yogavakantie | klankmassage | biografie | agenda

Het energiesysteem

Hieronder volgt een inleiding over het energiesysteem van de mens. Het is belangrijk voor je om een basisbegrip te hebben over een deel van jezelf wat essentieel is voor je gezondheid en welzijn. Dat is de reden dat het energiesysteem wat uitgebreider bescheven wordt.
Maar weinig mensen zijn bekend met dit belangrijke aspect van het mens-zijn.
Veel ziekten en ongemak kunnen voorkomen worden door een basisbegrip van je energie en de kennis hoe je jouw energieniveau positief kunt beinvloeden.

Het menselijk energiesysteem en de subtiele lichamen.
Als we naar een mens kijken kan het gevoelige, ontwikkelde oog vele energieën, bewegingen en kleuren waarnemen in en rondom het menselijk lichaam.

De  krachten aan het werk in ons lichaam bestaan uit een complex energiesysteem zonder welke ons fysieke lichaam niet kan bestaan.

Dit energiesysteem bestaat uit drie basiscomponenten.
   - de subtiele energielichamen, de aura.
   - de chakra’s, of energiecentra’s.
   - de nadi’s, of energiekanalen.

De nadi's
In dit systeem zijn de nadi’s (vaten) een subtiel netwerk van aderen. De functie van de nadi’s is om levensenergie (prana) te transporten door het subtiele energielichaam.
In China en Japan heet deze universele levensenergie chi of ki. Het vertegenwoordigt de bron van alle uitingsvormen van energie en manifesteert zich in verschillende frequenties.
Een van de vormen van deze energie is de lucht die we inademen wat een bron is van prana.
Het niveau van bewustzijn van alle levende wezens is afhankelijk van de frequentie en hoeveelheid prana die het in staat is om te absorberen en op te slaan. Dieren bijvoorbeeld hebben lagere frequenties dan mensen, en ontwikkelde mensen hebben hogere frequenties dan mensen die aan het begin van hun ontwikkeling staan.

De nadi’s van het ene energielichaam zijn verbonden met de nadi’s van het aangrenzende energielichaam via de chakra’s. De Chinezen en Japanners kennen een soortgelijk systeem van energiekanalen, welke zij de meridianen noemen. Op deze kennis is de acupunctuur gebaseerd.

De chakra's
De chakra’s ontvangen, transformeren en distribueren de verschillende vormen van prana. De chakra’s nemen energie op van de subtiele energielichamen, de omgeving en de bron van al het leven en transformeren deze energie in de frequenties die het fysieke lichaam en de energielichamen nodig hebben voor hun voeding en ontwikkeling.
Verder geven ze ook energie af aan hun omgeving.  Met dit energiesysteem is de mens altijd in een staat van uitwisseling met de diverse energieën van z’n omgeving, het universum en de bron van alle leven.
Ieder chakra (er zijn zeven grote chakra's) heeft z'n eigen functie.
Zo heeft het hartchakra op lichamelijk niveau bijvoorbeeld het hart, de bloedvaten en het bloed onder z'n hoede. Een verstoring van de energiebalans in dit chakra zal zich dan ook in bloed-, hart- en vaatziekten manifesteren.

De Aura
De aura is het energieveld om de mens. Het is een soort lichtend lichaam dat het fysieke lichaam omgeeft en bij iedereen zijn eigen karakteristieke uitstraling heeft. De aura is opgebouwd uit zeven verschillende lagen, de subtiele energielichamen.
Deze opeenvolgende niveaus zijn van elkaar doordrongen.
Van binnen naar buiten is elk volgend lichaam samengesteld uit hogere vibraties van energie.